Naar Home

Nieuwe rentepercentages studiefinanciering bekend

Vandaag hebben alle studenten die e-mail van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) willen ontvangen, een vooraankondiging gehad van de nieuwe rentepercentages die op studieleningen zijn vastgesteld. De rente op studieleningen is gekoppeld aan de rente die de overheid moet betalen voor leningen die zij aangaat. Nu deze is gestegen, stijgt ook de rente op de studieleningen van studenten. Uiterlijk 18 oktober kunnen alle studenten ook in Mijn DUO hun rentepercentage zien.

Het rentepercentage waar (oud-)studenten mee te maken krijgen, is afhankelijk van de terugbetalingsperiode: studenten betalen óf in 35 jaar óf in 15 jaar de studielening terug.

Bijna alle studenten mogen in 35 jaar terugbetalen. Voor hen is het rentepercentage vastgesteld op 2,56 % (was: 0,46 %). Voor studenten hbo en wo die nog onder het oude stelsel studeerden (voor 2015) én mbo-studenten die voor een eerdere opleiding al een studieschuld terugbetalen, geldt een aflostermijn van 15 jaar. Voor deze studenten is de rente nu berekend op 2,95% (was: 1,78%).

Met de herinvoering van de basisbeurs voor studenten van hogescholen en universiteiten is ook de terugbetalingstermijn van mbo-studenten die dit jaar zijn begonnen, gelijkgesteld met die van studenten in het hbo en wo.

Effect op studenten

De rentestijging per 1 januari 2024 geldt voor alle huidige studenten met een prestatiebeurs of lening, maar heeft nog niet meteen effect op alle oud-studenten. Alleen oud-studenten die in 2023 hun opleiding hebben afgerond én oud-studenten bij wie de rentevaste periode van 5 jaar afloopt op 31 december 2023, merken nu de gewijzigde rente. Voor hen begint vanaf januari 2024 een nieuwe rentevaste periode van vijf jaar.

Koppeling met kapitaalmarkt

De rente op studieleningen is gekoppeld aan de rente die de Staat moet betalen voor leningen op de kapitaalmarkt. Deze is het afgelopen jaar gestegen, daarom stijgt ook de rente op de studieschuld. Dat vloeit namelijk voort uit het feit dat de overheid zelf eerst geld moet lenen voordat ze het weer uit kan lenen.

Vanaf de eerste maand lening wordt er een studieschuld opgebouwd. Bovenop die schuld komt rente. Zolang de studie duurt, wordt het rentepercentage steeds voor 1 jaar vastgezet. De opbouw van de rente geldt ook voor de prestatiebeurs. Maar haal je binnen 10 jaar een diploma dan wordt die prestatiebeurs (basis-, aanvullende beurs en studentenreisproduct) omgezet in een gift, inclusief de daarover opgebouwde rente.

In Mijn DUO kunnen studenten (vanaf 18 oktober) zien wat hun rentepercentage is. Terugbetalers zien half november wat nu het nieuwe rentepercentage is en tot wanneer dit geldt.

Meer informatie over rente is te vinden op duo.nl/renteberekening.

Bewuster lenen

Hbo- en wo-studenten lijken bewuster te lenen door de herinvoering van de basisbeurs. Niet alleen is het aantal studenten dat leent gedaald met ruim 93.000, maar ook het gemiddelde leenbedrag daalde naar 575,27* euro. Vorig jaar was dat gemiddeld nog 677,21 euro.

*Dit is inclusief leenfasestudenten. De cijfers in dit artikel zijn op basis van een eerste analyse. Tegen het eind van het jaar kan DUO een uitgebreide analyse maken van alle groepen binnen studiefinanciering en de bedragen die daarbij horen.

Verbergen Sluiten
Wat vindt u van de website?

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee