Naar Home

DUO start pr-campagne voor ouders van mbo-studenten over de veranderingen studiefinanciering

De wijzigingen in de studiefinanciering zijn bij studenten de afgelopen maanden via online campagnes, brieven, mails en de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) met succes onder de aandacht gebracht. Ouders van studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) zijn echter niet goed op de hoogte van de veranderingen, blijkt uit onderzoek. Daarom start DUO in september een pr-campagne gericht op ouders van mbo’ers.

De terugkeer van de basisbeurs betekent een grote verandering voor (aankomende) studenten op hogescholen en universiteiten. Maar ook voor mbo-studenten zijn er belangrijke wijzigingen in de studiefinanciering. Zo verdwijnt bijvoorbeeld de bijverdiengrens en wordt de terugbetaalperiode van de studieschuld verlengd naar 35 jaar en daarmee gelijkgetrokken met die van het hoger onderwijs. Met deze veranderingen krijgen mbo-studenten grotendeels dezelfde voordelen als studenten in het hoger onderwijs op het gebied van studiefinanciering.

Veranderingen mbo

Die veranderingen zijn bij ouders van mbo-studenten onvoldoende bekend, bleek uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van DUO. En dat terwijl ouders van mbo’ers een belangrijke rol spelen bij het aanvragen van de studiefinanciering voor hun kind(eren). “We richten ons bij DUO met onze communicatie in eerste instantie op studenten. Maar we weten dat, naast de mbo-studenten zelf, vooral ook ouders zich verdiepen in studiefinanciering en ons hierover vaak bellen. Daarom willen we de komende tijd ook de ouders goed informeren over de veranderingen voor het mbo.”

De veranderingen die per 1 augustus 2023 van kracht zijn:

  • Afschaffing bijverdiengrens: mbo-studenten kunnen voortaan, net als ho-studenten, onbeperkt bijverdienen én de controle op bijverdiensten is met terugwerkende kracht vanaf 2022 vervallen.
  • Studieschuld terugbetalen in 35 jaar (was 15 jaar), net als ho-studenten.
  • Na het mbo een jaar lang een hbo-studie proberen. Als een student in het 1e jaar stopt met de opleiding, dan worden basisbeurs, aanvullende beurs en studentenreisproduct omgezet in een gift.
  • Koopkrachtmaatregel: uitwonende mbo-studenten krijgen, net als ho-studenten, komend studiejaar een tijdelijke verhoging van de basisbeurs. Deze maatregel is bedoeld om hen een jaar lang extra te helpen vanwege gestegen kosten (koopkrachtmaatregel).

Met de veranderingen in de studiefinanciering beoogt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een gelijkwaardige behandeling van mbo-studenten en ho-studenten te stimuleren. Ook hoopt het ministerie dat meer studenten hierdoor een passende studie gaan doen.

Onderzoek

DUO liet kennis, houding en gedrag van ouders van (aankomende) mbo-studenten over financiën onderzoeken en vroeg hierbij specifiek naar studiefinanciering. Ongeveer 75% van de ondervraagde ouders gaf aan met hun kinderen over financiën en studeren te spreken. Tegelijkertijd gaven ze aan slecht op de hoogte te zijn van de veranderingen in de studiefinanciering voor mbo-studenten. Zo is maar een kwart van de ouders op de hoogte van de afschaffing van de bijverdiengrens, terwijl ruim driekwart van de ouders zegt dit een (zeer) belangrijk voordeel te vinden voor hun kind. Dat ook mbo-studenten nu de mogelijkheid krijgen om een studieschuld in 35 jaar terug te betalen is bij het grootste deel van de ouders onbekend.
Opvallend is dat slechts een kwart van de ouders van mbo-studenten niveau 1 en 2 van de beroeps opleidende leerweg (bol) weet dat de studiefinanciering voor deze studenten altijd een gift is en géén prestatiebeurs. Dus ook wanneer de studie niet wordt afgemaakt of wanneer de mbo 1 of 2-student langer dan 10 jaar over de studie doet. Wel moet een lening naast de basisbeurs en aanvullende beurs door deze studenten worden terugbetaald.

Gesprekken aan de keukentafel

Ruim een derde van de ouders maakt zich zorgen of hun kind maandelijks kan rondkomen en hetzelfde aantal geeft aan zich zorgen te maken of hun kind straks een huis kan kopen als het een studieschuld heeft. De meeste gesprekken thuis gaan dan ook over het combineren van bijbaantjes en studeren (86%), rondkomen (83%), sparen en terugbetalen studieschuld (76%). DUO hoopt met de online campagne ouders beter te informeren en ze zo te stimuleren om het gesprek met hun kind(eren) aan te gaan.

Meer informatie

Op de campagnepagina duo.nl/stufi2023 is over de veranderingen in de studiefinanciering voor mbo meer informatie te vinden. Ook op ikbenmbostudent.nl Link opent externe pagina en op de site van de Rijksoverheid staat veel informatie voor mbo-studenten.

Verbergen Sluiten
Wat vindt u van de website?

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee